Интервю с д-р Георги Станулов на тема Асистирана Репродукция – 24 часа

Доктор Георги Станулов е един от водещите специалисти в Отделението по Асистрирана Репродукция на Университетска Болница „Лозенец”.

Завършва Медицински университет – София, с отличен успех от държавните изпити. Придобива специалност Акушерство и Гинекология в Университетската болница в Alexandroupolis. Повече от три години е част от екипа на инвитро центъра към Университетската болница в Alexandroupolis. Под ръководството на професор G. Galazios се развива като отличен специалист по асистирана репродукция, като работата му се отличава с висока успеваемост.  Впоследствие  е част от екипа на професор K. Nicolaides в Harris Birthright Research Centre London Великобритания. Работи последователно във Виена Ин Витро Център (в Токуда болница София) и Отделението  по Асистирана Репродукция в Университетска болница „Лозенец”.

-На какво смятате, че се дължи тенденцията все повече жени да забременяват посредством ин витро процедури?

-Бих разделил отговора си на две части:

Факт е, че успеваемостта ни днес е изключително висока и не би могла да се сравнява с тази от преди пет години, да не говорим за по-рано. Вследствие на подобрените технологии: микроскопите, микроманипулаторите, инкубаторите, средите за култивиране и останалите консумативи са значително по-добри от тези използвани доскоро. Вследстие на това, повечето от жените подложили се на ин витро процедура, в крайна сметка забременяват.

От друга страна, на все повече жени се налага да прибягват до нашата помощ. Някои от факторите за това са:  напредналата възраст, на която българката решава да забременее, глобалният проблем с непрекъснато влошаващите се показатели на семенната течност, широкото разпространение на хламидиални инфекции, за които се знае, че могат да увредят маточните тръби.

-Смятате ли, че има по-малко инвазивни методи за прилагане на Асистрирана репродукция.

-Да, аз определено съм привърженик на максимално щадящите процедури. Например, леката т.нар mild стимулация понякога дава по-добри резултати от максималната такава и при жени с изчерпан яйчников резерв и при тези с PCOS.

Смятам за неправилно – поголовното (дори при отсъвствие на тежък мъжки фактор) използване на ICSI метода, вместо класическия IVF метод. Има данни, че честотата на някои вродени аномалии е по-честа при ICSI.

Определено съм привърженик на т.нар Single Embryo Transfer, при който се трансферира само един ембрион, като по този начин се избягва близначната бременност, за която  знаем,  че е съпроводена с по-голяма честота на преждевременни раждания и други усложнения по-време на бременността.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 − 10 =