Съвременни методи и концепции за Асистирана Репродукция – автор д-р Георги Станулов

Съвременни методи и концепции за Асистирана Репродукция.

Луис Браун, първото бебе заченато чрез метода Ин витро, е вече на четиридесет години. От тогава до днес методиката – значително се е променила. Въедени са множество нови технологии. Модерните стратегии за борба със стерилитета включват строго индивидуализиран подход за конкретната двойка.  Факт е, че докато през седемдесетте, осемдесетте и дори деветдесетте години успехът на процедурата е бил по-скоро рядкост, в момента повечето двойки очакват непременно да има бременност още при първата процедура. За радост много често това, наистина се случва.

В наши дни, при овариалната стимулация за Ин витро най-популярен е протоколът с Антагонист на  Гонадотропин рилийзинг хормона. Той е значително по-кратък по продължителност от така наречения дълъг протокол, който беше най-популярен през миналия век. Освен това при протокол с Антагонисти, почти напълно се избягва възможността за т.нар. Овариален хиперстимулационен синдром, поради факта, че тригерирането може да се извърши с агонист, а не с хорионгонадотропин.

Методът ICSI (Intracytoplasmic sperm injection) е вече на почти тридесет години и ни позволява оплождане, дори и при наличие на единични и слабоподвижни сперматозоиди. При него се инжектира сперматозоид – директно в яйцеклетката.

IMSI ( intracytoplasmic morphologically selected sperm injection ),  е метод за морфологичен подбор на сперматозоида, който ще се изполва за оплождане и  се смята, че повишава шанса за имплантация, като същевременно намалява процента на ранни  спонтанни аборти.

При MACS (magnetic activated cell sorting), се осъществява подбор на сперматозоидите, чрез магнитно поле, като абнормните сперматозоиди (например тези с ДНК фрагментация) се отстраняват и към оплождане се допускат само нормалните сперматозоиди.

Предимплантационната генетична диагностика/скрийнинг (PGD/PGS)  е метод, който позволява да се изследва генетично ембриона още преди имплантацията му. Огромното му предимство, е че имаме диагноза на генетичното заболяване още преди жената да е бременна и по този начин се избягва нуждата от евентуален аборт по медицински показания.

Time lapse monitoring и EmbryoScope са методи за непрекъснато мониториране на ембрионите и ни дават наистина пълноценна информация за тяхното развитие в реално време.

ERA (Endometrial receptivity array) е съвременен метод за оценка на маточната лигавица и определяне на точния момент за имплантиране на ембриона. Той дава нов шанс, дори на жени с множество предишни неуспешни опити, ако те се дълажат на т.нар. изместен имплантационен прозорец.

Най-честото усложнение, при прилагането  на техники за Асистирана репродукция е многоплодната бременност. При нея са значително по-високи рисковете за: преждевременно раждане, прееклампсия и диабет при бременната. Чрез т.нар SET (single Embryotransfer), или трансфериране само на един ембрион вероятността за многоплодна бременност се минимизира до казуистични случаи.

Д-р Георги Станулов

Отделение по Асистирана Репродукция

УБ „Лозенец”

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 − 6 =